пʼятниця, 24 листопада 2017 р.

"Людської пам'яті мости" - під такою назвою відзначили у районній дитячій бібліотеці День пам'яті Голодомору


Хай світло від свічки у небо летить
Хоча б одну душу зігріє в цю мить
Щоб душа ця загублена спокій знайшла
І у вічність до Бога вона відійшла..
     Свіча мільйонів замордованих голодною смертю погасла в далекому 1933. Ми ж з вами можемо запалити свічку тільки для світлої пам’яті і, щоб зігрілися душі убієнних голодом та політичними репресіями.
     Третій тиждень листопада кожного року в нашій країні - поминальний по жертвах імперських насильств над українцями, в тому числі і Голодомору 1932-1933 рр. 25 листопада в день пам’яті кожен свідомий українець, запалить на підвіконні свою свічку пам’яті, щоб її бачили зорі – душі померлих.

     Досі не віриться, що в Україні – житниці всієї тодішньої радянської імперії раптово зник хліб і люди залишилися без зернини.  Як можна забути, що без стихії, без засухи, без війни – в самому центрі цивілізованої Європи, в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей? Ні, не забудемо! Пам’ятаймо, що зимою 1932-1933 р. помирало в Україні 17 чоловік на хв.., 25 тис. щодня. За 10 місяців Україна втратила майже чверть свого населення.
     Саме з цієї нагоди в районній дитячій бібліотеці провели годину пам’яті «Людської пам’яті мости». Оформили книжкову виставку-факти «Не маємо права забути». Захід розпочавсявідео-презентацією про Голодомор. Прозвучала молитва хлопчика. Ведучі заходу Бойчук З.С., Лазарюк Я.С. ознайомили присутніх з історичними фактами та спогадами про страшні, голодні роки на Україні.




Про штучний голодомор, як один із найжахливіших способів нищення народу, про цю страшну трагедію розповіла, а також презентувала відео-ролик «Україна пам’ятає» -  вчитель історії Сторожинецької гімназії Світлана Станіславівна Войцицька.


Присутні на заході учні 6 класу  Сторожинецької гімназії запалили свічки пам’яті  та вшанували хвилиною мовчання.


На закінчення прозвучала пісня «Свіча» О. Білозір.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар